Het online-leger van kunstenaar Constant Dullaart

Hans den Hartog Jager in het N.R.C.

Daar komen schut­ters! Het fascinerend­ste werk op Con­stant Dul­laarts solo­ten­toon­stelling This Unjust Mir­ror in het Fries Muse­um in Leeuwar­den zie je gemakke­lijk over het hoofd. Het heet #brigad­ing con­ceit (2019) en bestaat uit een driedelige spiegel waarop, ter dec­o­ratie, tien­tallen simkaarten zijn geplakt. De angel zit in het bijschrift, dat meldt dat als je in deze spiegel een self­ie maakt en die ver­vol­gens op Insta­gram post, vergezeld van de hash­tag #brigading_​conceit, je bin­nen twee dagen aan­dacht’ gaat kri­j­gen van de beschik­bare leg­ers van de kun­ste­naar’.

Zo gezegd, zo gedaan.

Aan­vanke­lijk valt die aan­dacht nogal tegen, wat ongetwi­jfeld mede komt door­dat de foto nogal saai is. Maar na een dikke dag begint het: een traag aanzwellende stroom likes, meestal in groep­jes van negen à tien, die mijn foto wor­den toebe­deeld door accounts als Ade­ba­jo Oluwa­tim­i­le­hin’ (0 bericht­en, 688 vol­gers) keshavsharma2905 (3 bericht­en, 409 vol­gers) en fastandcurious_​_​(5 bericht­en 476 vol­gers) – opval­lend veel Turks-achtige namen zit­ten erbij. Dat gaat zo twee dagen door. Aan­vanke­lijk is die like­stroom grap­pig, daar­na wordt het irri­tant: hoe langer het duurt, hoe meer je er van door­dron­gen raakt dat deze likes niks beteke­nen, en twi­jfel je steeds meer aan de waarde van de likes onder je nor­male foto’s – wat beteke­nen die eigen­lijk? Als de stroom uitein­delijk stopt bij 743 ben ik blij dat ik er vanaf ben. Alsof Dul­laart me er vanu­it een par­al­lel uni­ver­sum op heeft gewezen dat die like-liefde van mij in de echte wereld hele­maal niets voorstelt.

Pre­cies dat idee van bericht­en uit een par­al­lel uni­ver­sum’ is de kracht van Dul­laarts werk. Zijn oeu­vre draait volledig om inter­net en sociale media en de wet­ten en de kracht­en in die wereld – van nep­profie­len en het bin­nen­halen van likes, tot pro­pa­gan­da en de mate waarin de virtuele wereld ingri­jpt in die van alledag. Voor dat laat­ste gebruikt Dul­laart graag de metafoor van het leg­er: anders dan in de echte wereld is het virtueel heel een­voudig om grote aan­tallen sol­dat­en’ te gener­eren die je op aller­lei manieren kunt inzetten, bijvoor­beeld door mensen met likes te bom­barderen. Die leg­ermetafoor is ook een hoofdli­jn in de ten­toon­stelling: zo hangen er trotse mil­i­taire vaan­dels van nep­profie­len als clairlovelife962’ en neuken_¬-ben__geil’, maar ook schilder­i­jen’ die Dul­laart maakt met de vele duizen­den simkaarten die hij nodig heeft om al die nep­profie­len aan te mak­en. Die werken, het moet gezegd, zijn opval­lend dec­o­ratief en braaf, alsof Dul­laart ze vooral ziet als een hand­i­ge manier om van die over­tol­lige kaarten af te komen.

Ook het the­ma schi­jn en werke­lijkheid komt vaak terug in Dul­laarts werk. Dit keer ver­beeldt hij dat door een ver­wi­jz­ing naar The Pic­ture of Dori­an Gray, Oscar Wilde’s klassiek­er over een man die op zold­er een geschilderd zelf­portret heeft, dat func­tion­eert als de spiegel van zijn ziel. Naar­mate de jaren vorderen wordt de geschilderde Dori­an steeds afzichtelijk­er, ter­wi­jl de echte jong en aantrekke­lijk bli­jft. Dul­laart reageert daarop onder andere met een com­put­er die dichtregels genereert, gebaseerd op Wilde’s boek en die ver­vol­gens weer door nepac­counts op sociale media wor­den gepub­liceerd. Het is een inter­es­sant idee (wat is echt, kan schi­jn ooit werke­lijkheid wor­den, of kun­st?) maar de uitwerk­ing is opnieuw wat saai – het gedicht is niet heel goed, en het feit dat je de dichtregels op sociale media terugzi­et is meer een tech­nisch hand­ighei­d­je dan dat het opwindende nieuwe inzicht­en oplev­ert. Dat gevoel kreeg ik vak­er bij het zien van This Unjust Mir­ror’: Dul­laart heeft een fan­tastisch the­ma te pakken, maar hij bli­jft net te vaak hangen in de con­sta­ter­ing dat het in die andere wereld, nou ja, ánders is. Pas als hij ingri­jpt, zoals bij #brigad­ing con­ceit, en de twee werelden echt laat bot­sen, ontstaat er vuur.

lees meer +
lijn

De industrie achter sociale media

Een ontdekkingsreis door de wereld van fake news en nepaccounts.
Vincent Meininger 11 oktober 2020 Het Friesch Dagblad

De open­ing van de ten­toon­stelling in het Fries Muse­um is van­wege de coro­nacri­sis dig­i­taal en te vol­gen via de web­site van het muse­um. Dul­laart ontwikkelde zelf soft­ware waarmee bezoek­ers virtueel langs een deel van de ten­toon­stelling kun­nen wan­de­len en met elka­ar in gesprek kun­nen gaan: Ik wilde ondanks de lastige sit­u­atie wel iets doen als open­ing. Dit is een mooie manier om toch samen te kun­nen komen en con­tact te kun­nen mak­en.”


Een belan­grijk onderdeel van de virtuele rondlei­d­ing is een film die ook in de ten­toon­stelling zelf te zien is. Als uit­gangspunt voor de film gebruik­te Dul­laart een gedicht dat hij schreef na het lezen van de Ierse schri­jver Oscar Wilde (18541900). In The Pic­ture of Dori­an Greyzi­et het hoofd­per­son­age zijn wens uitkomen dat niet hijzelf maar zijn geschilderde portret oud­er wordt. Dit deed mij denken aan hoe wij ons heden ten dage ver­houden tot ons sociale­me­di­aprofiel. We zijn con­tinu bezig de per­fecte ver­sie van onszelf te lat­en zien. Alleen de leuke din­gen, zoals onze fan­tastis­che vakantiefoto’s, tonen we.”


Con­stant Dul­laart (Lei­der­dorp, 1979) is een voor­ma­lig res­i­dent van de Rijk­sakademie in Ams­ter­dam en is momenteel werkza­am en woonachtig in Berli­jn. Zijn werk focust op de sociale en cul­turele uitwerk­ing van inter­net en nieuwe media. Zo kocht hij eerder voor een kun­st­pro­ject 2,5 miljoen insta­gramvol­gers en creëerde hij al eens 13.000 ver­zon­nen Face­bookprofie­len. In 2015 ontv­ing hij de inter­na­tionale pri­js voor inter­netkun­st, de Prix Net-Art.


This unjust mir­ror, zijn eerste solo-exposi­tie, is een ont­dekkingsreis door de wereld van de online pro­pa­gan­da waarin nepac­counts en fake news aan de orde van de dag zijn. De virtuele rondlei­d­ing is een ken­nis­mak­ing. In de ten­toon­stelling zijn heel gede­tailleerde fysieke werken te bewon­deren die je gewoon in het echt moet zien. Dus het is nog steeds heel erg de moeite waard om na de open­ing zelf in het muse­um te komen kijken.”


Met This unjust mir­ror’ wil Dul­laart vooral de indus­trie achter de sociale media bloot­leggen. Die doet er alles aan om je terug te lat­en komen. Vooral het com­peti­tieve ele­ment van de sociale media vind ik onge­zond. De nadruk ligt heel erg op het aan­tal vrien­den en likes. Dan kijk je niet meer naar wan­neer je zelf tevre­den bent, maar je vergelijkt jezelf de hele tijd met anderen. Je ziet niet meer wat echt belan­grijk is. Uitein­delijk zijn bedri­jven als Face­book en Insta­gram meer bezig met geld ver­di­enen dan met mensen gelukkig maken.”

lees meer +
lijn